BLOG

Archive news

MORE BLOG ITEMS+

Archive news

OPROEPKRACHTEN: ALLES OP EEN RIJTJE

Het einde van het jaar is in zicht en vaak is dit voor de lokale middenstand een piekperiode waarbij de werkgever vaak gebruik maakt van zogenaamde oproepkrachten. Oproepkrachten zijn flexibele arbeidskrachten die de werkgever kan inzetten als zijn arbeidsaanbod fluctueert.

Vaak gebeurt dit op zeer informele basis echter de werkgever moet goed weten wat voor afspraken hij moet of kan maken met de oproepkrachten.  Er zijn verschillende oproepovereenkomsten die een werkgever met een werknemer kan sluiten:

de “ voorovereenkomst”;
de overeenkomst met uitgestelde prestatieplicht (MUP)- ook nul-urencontract genoemd; en
het “min/max-contract” .

Bij een “Voorovereenkomst” ontstaat er pas een arbeidsovereenkomst op het moment dat de werkgever de oproepkracht oproept. De werkgever is niet verplicht om de oproepkracht oproep te roepen als hij werk voor hem heeft en de oproepkracht is niet verplicht om aan de oproep van de werkgever gehoor te geven.

Bij een “Nul uren- contract” ontstaat er wel direct een arbeidsovereenkomst met de oproepkracht. De werkgever is verplicht om de oproepkracht op te roepen als hij werk voor hem heeft en de oproepkracht moet zich beschikbaar stellen voor werk.

Bij een “Min/ Max- contract” spreekt de werkgever een bepaald minimaal of maximaal aantal uren af met de oproepkracht die hij in een bepaalde periode voor de organisatie werkt. Naast deze minimale uren kan de werkgever hem ook nog extra uren oproepen als hij meer werk voor hem heeft.

Let op! De overeenkomst met een oproepkracht is een geldige arbeidsovereenkomst! Vele werkgevers weten dit niet en hebben een compleet verkeerd beeld van hoe het vork in de steel zit met oproepkrachten. Ook oproepkrachten hebben bijvoorbeeld recht op doorbetaling van loon als zij ziek zijn. Hoeveel loon en voor hoelang er doorbetaald moet worden hangt af van het oproepcontract.

Oproepkrachten hebben recht op loon doorbetaling als u tijdelijk geen werk heeft. Hoeveel loon en hoelang u moet doorbetalen, hangt af van het oproepcontract.

Wij adviseren u als ondernemer om goed juridische advies in te winnen als u voornemens bent om met oproepkrachten te gaan werken. Dit voorkomt veel misverstanden en u kunt gerust zijn dat u de juiste oproepovereenkomst heeft die bij uw situatie past.

Frans & Associates kan u hiermee helpen met op maat gesneden advies en contracten.

Neem contact met ons op per e-mail : info@franslegal.com of bel ons op telefoonnummer: +5999 4612812

SIGN UP FOR OUR NEWSLETTER

CONCORDIASTRAAT 52   CURACAO,   (599 9) 461 28 12   INFO@FRANSLEGAL.COM

© [year] All Rights Reserved. Developed by Profound